Fag: Historie, natur og teknologi, matematik og dansk
Praktisk information
Varighed: 3 timer
Sted: 10. batteri ved Hirtshals fyr
Hvornår: Alle dage
Primært kompetenceområde og læringsmål:
Historiebrug. Eleven kan analysere konstruktion og brug af historiske fortællinger med samtids- og fremtidsrettet sigte. Eleverne kender baggrunden for atlantvolden og hverdagen i og omkring bunkerne.
Indhold og arbejdsform:
På opdagelse i 10. batteri, som er en del af Danmarks største byggeprojekt. Efter et kort oplæg om besættelsen og atlantvolden løser eleverne på egen hånd opgaver som enten tysk soldat eller modstandsmand. Herefter rundvisning, hvor vi går ind i udvalgte bunkere. Arbejdsformen er oplæg, opgaveløsning i grupper, guidet rundvisning.
Elevernes løsninger af opgaverne indgår sammen med deres øvrige viden i dagens historiske erkendelser.
Emnedagen følges gerne op med et efterfølgende besøg fra skoletjenesten med henblik på perspektivering.
Fælles mål i historie
Eksempler på læringsmål
Eleverne har kendskab til Atlantvoldens baggrund, tilblivelse og størrelse. Eleverne kender til samarbejdet/modstanden med/mod de tyske soldater. Eleverne kender til dagliglivet i bunkerne. Eleven kan sætte sig ind i tankegangen for hhv. en tysk soldat og en modstandsmand. Eleven har indsigt i omfang af og økonomien bag bunkerbyggeriet.
Fagmål
Historie
Geografi
Natur og teknologi
Anvende kort, både ældre og nye til informationssøgning om områdets udvikling, herunder gøre sig tanker om, hvordan lokalområdet kunne ændre sig.
Ansvarlig redaktør: Lars Danielsen